Karakalem Çizimlerinde Sıkça Yapılabilen Hatalar

Karakalem çizimlerinde sıkça yapılabilen hatalar. Karakalem çizimlerine yeni başlayan biri iseniz, başlangıçta sıkça hata yapmanız oldukça normal. Ancak gün geçtikçe, karakalem çizim tekniklerini öğrenmeye başladığınızda ve bolca pratikler yaptığınız, hata sayınız en aza inecektir. Bununla birlikte, bazı karakalem çizim hatalarını düzeltmeden yapmaya devam ettiğiniz taktirde, bu hatalar alışkanlığa dönüşebilmektedir. Bu nedenle hata yaptığınızın farkında olmanız ve bunu düzeltmeye çalışmanız büyük önem taşımaktadır.

Bu yazıda yeni başlayan olsun olmasın çizim yapan herkes için, karakalem çizimlerinde sıkça yapılan hatalar konusunu ele alacağız. Bu yazıdaki amacımız, yapılan hatalar konusunda farkındalık kazanmanızı sağlamak ve karakalem çizimlerinde sıkça yapılan hataları düzelterek daha iyi bir noktaya kendinizi getirmenizi sağlamak olacaktır.

Karakalem ile Sanat @maminimu-1-400x225 Karakalem Çizimlerinde Sıkça Yapılabilen Hatalar Çizim Araçları

Karakalem çizimlerinde ne tür hatalar yapılmaktadır?

Karakalem çizimlerinde sıkça yapılabilen hatalar konulu yazımızda, resim yaparken ve resim yapmaya başlarken kişinin yapabileceği hataları ele alacağız. Böylece resim çizerken kişiler, hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiğini ve resim çizerken ne tür hatalarla karşı karşıya gelebileceklerini fark edeceklerdir. Karakalem çizimlerinde sıkça yapılabilen hatalar ve yanlışları şu şekilde sıralayabiliriz:

Çizim konusunda az pratik yapmak

Karakalem çizimlerinde sıkça yapılabilen hatalardan bir diğeri, çizim konusunda az pratik yapmak ve alıştırmalara ara vermek, yapılan hataların başında gelmektedir. Böyle yapıldığında, kişinin eli paslanacak ve çizimini geliştiremeyecektir. Çizimlerde yapılan hatalardan birisi de yanlış malzeme seçmek ya da malzemeyi doğru kullanmamaktır.

Yeni başlayan kişilerin kâğıt seçimi olabildiğince yumuşak olmalıdır ki çizgi alıştırması yaparken kendisine kolaylık sağlamış olsun. Diğer yandan ucu açık olmayan kalemlerle çalışmak da kişinin yapabileceği hatalar arasında yer alır.

Ölçü almadan çizim yapmaya çalışmak

Karakalem Çizimleri sırasında yapılan hatalardan bir diğeri, ölçü almadan çizim yapmaya çalışmaktır. Kişi çizeceği şey her ne ise, onu kâğıda aktarırken ölçülendirme yapması önemlidir. Yine kişinin sürekli örnek fotoğraf ya da resim üzerinden çizim yapması da istenen bir durum değildir. Özellikle yeni başlayanlar, kolaya kaçmamalı ve sıkça 3 boyutlu nesneleri kâğıda aktarma alıştırması yapmalıdır. Ancak bu şekilde, çizimi kadar görsel algısını da geliştirebilir.

Karakalem çizimlerinde en sık karşılaşılan hatalar arasında doğru oranlama yapamamak gelmektedir. Çizilecek obje, figür ya da ojelerde, manzara resimlerinde doğru oranı yakalamak, ölçüm yaparak çizmek önemlidir ve kişi bu konuda kendini geliştirmeye özen göstermelidir.

Karakalem ile Sanat 1670062088110-400x180 Karakalem Çizimlerinde Sıkça Yapılabilen Hatalar Çizim Araçları

Karakalem çizimlerinde sıkça yapılabilen en yaygın hata

Karakalem çizimlerinde sıkça yapılabilen en yaygını resimlerde sıkça gözlenen perspektif ile ilgili yanlışlardır. Ufuk çizgisini doğru noktaya koymama, diğer çizgileri ufuk noktasına uygun yerleştirememe gibi durumlar, resmin perspektifini bozacaktır. Kişinin sıkça perspektif teknikleri ile ilgili de pratik yapması önemlidir.

Sıklıkla karşılaşılan Karakalem çizimlerinde en çok hata yapılan konulardan bir diğer ise tonlamalardır. Tonlama yaparken yanlış kalem kullanmak, ışık alan ve koyu noktaları doğru bir şekilde belirleyememek, tarama çizgilerinde sıkıntı yaşamak, tonlamayı koyudan açığa doğru yaparken orta değerleri es geçmek gibi yanlışlar resmi bozabilmektedir. Kişinin yine sıkça tonlama çalışması yapması gerekmektedir.

Çizim esnasında eli kaldırmak

Araştırma çizgileri kullanırken, çizim esnasında eli kaldırmak da yeni başlayanlar arasında yapılan hatalar arasında yer almaktadır. Halbuki uygun olan form bulunana kadar kişi elini kaldırmadan çizime devam etmelidir. Kişi, kalemi en rahat kullanabileceği şekli bulmalı, elini kendinden emin ve kolay şekilde kullanabilecek noktaya gelene kadar alıştırma yapmaya devam etmelidir.

Kişinin çizim yaparken kafasını kaldırmaması ve çizime çok odaklanması da yapılabilen bir başka hatalı davranıştır. Çizim yapılırken karşıdaki nesneye sıklıkla bakılmalı, iyice algılanmalı ve bu şekilde çizim devam ettirilmelidir.

Yukarıda karakalem çizimde sıkça yapılan hatalar nelerdir sorusuna birtakım örnekler verdik. Hemen hemen karakalem çalışmalarında en sık karşılaşabileceğiniz hatalar bunlardır. Bu hataların farkında olmak ve bunları düzeltmeye çalışmak, kısa sürede kendinizi daha çok geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Yorum yapın