Karakalem Çalışması Yaparken Hangi Malzeme Nasıl Kullanılır?

Karakalem çalışması, resim yapmanın ana unsurlarını çalışmak gibidir. Karakalem çizimler, çoğunlukla diğer çizimlere göre daha gerçekçi bir alandır. Çizgileriyle, gölgelendirmeleriyle ve çalışılan konuları ile karakalem, genellikle soyut konulardan çok somut konuları içermektedir. Bu nedenle karakalem çalışması yaparken aslında gördüğümüz her ne ise onu olduğu gibi kâğıda aktarmaya çalışırız.

Bu kimi zaman bir portre, kimi zaman bir manzara, kimi zaman ise bir nesne olabilir. Gerçekliğe yaklaşmaya çalıştığımız bu alanda, bize yardımcı olan şeyler ise kullanacağımız malzemelerdir. Bu nedenle iyi bir karakalem çalışması için kullanılan doğru malzeme ve doğru teknik oldukça önemli bir konudur. Bu yazıda, karakalem çizimler için önemli olan doğru malzeme seçimi hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Karakalem çalışmasında kullanılan temel malzemeler

• Kömür
Grafit Kalemler
• Kurşun kalem
• Füzen
• Çizim Kâğıdı
• Silgi
• Kalemtıraş

Bu malzemeler ile karakalem çalışmasına başlayabilirsiniz. Ancak karakalem malzemeleri alırken ve kullanırken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır. Her çizimde aynı kalem ve kâğıdı kullanamazsınız. Malzemelerinizi, çizimini yapacağınız şeye ve kullanacağınız tekniğe göre seçmeniz gerekmektedir.

Karakalem çalışması için kalem seçimi

Karakalem çiziminde kalem seçimi, karakalem çalışması yaparken, en önemli araçlarınızdan birisi kullandığınız kalem olacaktır. Amatör ve temel çizimlerde bazen basit bir kurşun kalemi bile iş görebilir ancak istediğiniz performansı tek bir kalemle almanız çok zor olacaktır. Gölgelendirmeler, belirgin çizgiler, resme katmak istediğiniz derinlikler gibi belli başlı unsurlar için, belli türde kalem çeşitleri kullanmanız işinizi kolaylaştırır. Karakalem malzemeleri içerisinde büyük önem taşımakta olan kalem seçimleri, kalemin yapıldığı malzemeye ve sertlik derecelerine göre değişim gösterebilmektedir. Karakalem çizimleri için önem taşıyan kalemleri ve özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • B Grubu Kalemler: Grafit değeri daha düşük, daha koyu ve daha yumuşak kalemler için bu grubu tercih edebilirsiniz. Gölgelendirme yapma için en ideal grup olan B grubu kalemlerden 2B ve 3B’yi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Numara büyüdükçe kalemin kalınlığı da artmaktadır. Bu tür kalemlerin grafit değeri H grubuna göre daha düşüktür.
  • H Grubu Kalemler: Bu gruba ait olan kalem tipleri, daha açık renkte ve daha sert uçlu bir özelliğe sahiptir. Bu grupta bulunan kalemler, sert zeminlerde ve ayrıntı çizimlerde işinize yarayacaktır. Genel olarak 2H kalemler tercih edilmektedir. Grafit değeri daha yüksek olan bu tür kalemler, açık ton etkisi için rahatlıkla kullanılabilir.
  • F Grubu Kalemler: Bu grupta yer alan kalem türleri, daha orta bir ayar sunmaktadır. Bu tipteki kalemler için ne koyu ne açık ne sert ne de yumuşak ifadesi kullanılır. Detay gerektiren çizimlerde kullanılabilir.
  • HB Grubu Kalemler: Genel anlamda HB kalemler, karakalem çizimlerinde sıklıkla kullanılabilmektedir. Silme konusunda daha çok rahatlık sağladığından, eskiz çizimlerinde, çok bastırmadan bu tür kalemlerin kullanılması iyi olabilir.

Genel olarak karakalem çalışması için kullanabileceğiniz kalem türleri H grubu, B gurubu ve F gurubudur.

Karakalem çalışması için kâğıt seçimi

Karakalem malzemeleri arasında bir diğer önemli unsur ise kâğıt seçimidir. Kağıtlar, dokularına göre sınıflandırılabilir. Diğer bir gruplandırma unsuru ise renk faktörüdür. Yapılacak olan çizime göre kâğıdın kalınlığı, dokusu ve rengi iyi seçilmelidir. Yeni başlayanlar olarak karakalem çizimleri için kâğıt seçerken şu unsurlara dikkat edebilirsiniz:

Karakalem ile Sanat 1644521782167-1024x461 Karakalem Çalışması Yaparken Hangi Malzeme Nasıl Kullanılır? Çizim Araçları
Karakalem Çalışması
  • Kâğıdın kolay silinebilir olması ve iz bırakmaması, yapacağınız hatalı çizimleri tolere edebilmesi gerekir.
  • Kâğıdın hafif miktarda dokulu olması, çizgilerin kontrolünün sağlam olmasını sağlar.
  • Çizeceğiniz resme göre ideal bir büyüklükte olması önemlidir. Genel olarak 180×200 olması önerilir.
  • Renk olarak beyaz ya krem olması tercih edilir.

Karakalem çalışması yaparken kalem ve kâğıt seçimlerinizi, tekniğinize ve çizeceğiniz resme göre belirlemek avantaj yaratacaktır. İyi bir karakalem çizeri olmanız için, malzeme konusunda da bilgili olmanız gerekir.

Yorum yapın