Yeni Başlayanlar İçin Karakalem Çizim Araçları ve Grafit Çeşitleri

Karakalem Çizimleri geliştirmeye başladıysanız, ilerledikçe ve geliştikçe, seçtiğimiz malzemeler ve araçlar daha önemli hale gelmektedir. Kaliteli sanat malzemeleri ve kaliteli sanat eserleri arasındaki bağlantı, süreç boyunca fark edilir hale gelecektir ve gelişmekte olan kişilerin mümkün olan en iyi malzemelere sahip olmayı istemeleri doğal olarak kaçınılmaz olacaktır.

Hangi yaşta olursanız olun sanat eserinizle ilgili gelişim göstermeye başladıkça, kullandığınız malzemeler konusunda da seçici ve arayış içerisinde olacaksınız.

Bu yazıda, karakalem çizimleri konusunda ilerlemeye yeni başlayanlar için temel çizim materyalleri ve araçlarını sunacağım. (Sadece karakalem çizimleri için gerekli olan materyal ve malzemelere odaklanılmıştır.)

Çizim örnekleri için Youtube Kanalımıza göz atabilirsiniz.

1. Kaliteli Çizim Kalemleri

karakalem çizimleri yeni başlayanlar için, genelde en bilinen temel kalite çizim kalemleri ile başlamanızı öneririm. Tabi burada çizim çalışmalarınızda kullanmaya gelince, herkesin bağlantı kurduğu bir marka olacaktır. Hangi marka ve seti kendiniz denemeden favoriniz olarak belirleyebilmenin bir yolu maalesef yok.

Karakalem Çizim Setleri

Kalem setleri genellikle güzel kutularda paketlenmiş olarak gelir ve genellikle grafit çeşitlerinin tam spektrumunu içerdiklerinden kullanışlıdırlar. Birçok set, daha sert grafit (9H) ile daha yumuşak grafit (6B) içeren kalemleri içerir. Daha sert grafit daha açık hatlar oluşturmanıza imkan verirken, daha yumuşak grafit daha koyu bir işaret oluşturur. Bu setler, kişinin kullanım tarzına göre birçok farklı değer ve marka çeşidi ile çalışma yeteneği ve esnekliği kazandırır. Grafitin farklı dereceleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .

Kalem markalarına gelince, birçok harika seçenek var. Derwent ve Faber – Castell grafit kalemler kalite olarak tutarlıdır ve çizimlerinizde kullanabileceğiniz tavsiye ettiğim markalardır.

2. Grafit nedir

Grafit, genellikle bir tahta kalem içinde bulunan koyu gri malzemedir. Pek çok farklı biçimde gelir, ancak çoğu zaman onu bir kalem olarak kullanırız. Hepimiz onları yazmak ve çizmek için kullanıyoruz.  

Birçoğumuz grafit kalem içindeki malzemeyi “kurşun” olarak adlandırmış olsak da, orada hiç kurşun olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bunun yerine grafit bir karbon şeklidir ve çizim için tamamen güvenilir bir araçtır.

3. Grafit Numaralandırmaları

Grafit, malzemenin yumuşaklığına veya sertliğine göre çeşitli derecelerde üretilir. Farklı dereceler farklı tipte işaretler barındırır. Kalemin derecesi genellikle kalemin yanında veya ucunda belirtilir. Kalemin hangi kalınlıkta veya sertlikte yazdığını ve çizdiğini anlamak için bu harf ve sayılardan oluşan değerler bize gerekli bilgiyi verecektir.

Karakalem ile Sanat 12 Yeni Başlayanlar İçin Karakalem Çizim Araçları ve Grafit Çeşitleri Çizim Araçları  Karakalem Grafit Çeşitleri Karakalem Çizim Araçları Karakalem Çeşitleri karakalem Grafit Özellikleri Grafit for tutorial Grafit Çeşitleri Grafit Çizim Araçları

Yazma kalemleri, nasıl sınıflandırıldıklarına göre farklılık gösterir ve genellikle yalnızca bir sayı içerir. Örneğin, 2 numaralı kurşun kalem, “HB” çizim kalemiyle aynı yumuşaklıkta olan standart bir yazı kalemidir.

Çizim kalemlerinin dereceleri, yumuşaklık veya sertliğe dayalı bir ölçekte düzenlenir. Doğrudan ölçeğin ortasında bir “HB” kalem bulunur.

Karakalem ile Sanat 13 Yeni Başlayanlar İçin Karakalem Çizim Araçları ve Grafit Çeşitleri Çizim Araçları  Karakalem Grafit Çeşitleri Karakalem Çizim Araçları Karakalem Çeşitleri karakalem Grafit Özellikleri Grafit for tutorial Grafit Çeşitleri Grafit Çizim Araçları

“H” kalemler daha sert grafit içerir. (“H”, “hard” anlamına gelir.) “B” kalemler daha yumuşak grafit içerir. (“B”, “black” anlamına gelir.)

Harfin önünde bulunan sayı, kalemin ne kadar yumuşak veya sert olduğunu gösterir. Başka bir deyişle, “4H” kalem, “2H” kalemden daha sert, “4B” kalem ise “2B” kalemden daha yumuşaktır.

Daha sert kalemler, basınç uygulandığında daha az grafit bıraktığı için daha hafif işaretler üretir. Daha yumuşak kalemler, daha fazla grafit bıraktığı için daha koyu işaretler yapar. Bu nedenle, “4H” kalem, “2H” kalemden daha açık işaretler oluştururken “4B” kalem, “2B” kalemden daha koyu işaretler oluşturur.

Yukarıdaki grafik şekilde de görüldüğü üzere, 9B işaretlemeye doğru gidildikçe kalem daha koyu ama daha yumuşak işaretleme yaparken, 9H işaretlemeye doğru gidildikçe kalemlerin sertliği artarken koyuluğu azalmaya başlamaktadır.

Çizim yapacağınız kağıt kalitesi ve çizim gölgelendirmelerine göre, grafikteki koyuluk ve sertlik skalasından uygun olan kalem çeşidini seçebilirsiniz.

Bu seçimlerde belirgin olan en önemli etken sizin ne kadar çok çizim çalışması yaptığınıza ve çizimlerinizin nasıl görünmesi gerektiğine karar vermeniz olacaktır.

4. Farklı Sınıf Kalem Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları

“H” kalemlerinin açık bir avantajı, daha uzun bir kullanım süresi boyunca keskin kalabilmeleridir. Buna karşılık, “B” kalemleri, yumuşaklıkları nedeniyle çabuk matlaşma eğilimindedir.

“H” kalemler , kağıdın dişini veya dokusunu doldurmak için daha uygundur ve daha yumuşak ton ve değer geçişleri sağlar. “B” kalemleri dişi daha az doldurarak kağıdın dokusunu daha belirgin hale getirir. Bir çizimde “H” ve “B” kalemlerini birleştirerek, tam bir değer aralığından ödün vermeden yumuşak ton geçişleri geliştirilebilir.

“H” kalemler açıkça hafif işaretler üretebilir, ancak ton aralığında sınırlıdır. “4H” kaleme daha fazla baskı uygulamak çok koyu bir işarete neden olmaz. Ancak “B” kalemleri çok daha geniş bir olasılık yelpazesine izin verir. Örneğin bir “4B” kalem, basıncı azaltarak daha açık işaretler üretebilir, ancak ilave basınçla daha koyu işaretler de üretebilir.

İşaret hafif olduğundan, ön taslak için “4H” gibi sert bir kurşun kalem kullanmak cazip gelebilir. Baskınız hafifse, bu kabul edilebilir bir uygulamadır. Ancak kaleme çok fazla baskı uygulanırsa kağıdın yüzeyinde oluklar oluşabilir. Bu oyukların doldurulması veya daha yumuşak grafit uygulamalarıyla kapatılması zorlaşır. Bu, çizimde gözle görülür tutarsızlıklara yol açabilir.

Karakalem ile Sanat 14 Yeni Başlayanlar İçin Karakalem Çizim Araçları ve Grafit Çeşitleri Çizim Araçları  Karakalem Grafit Çeşitleri Karakalem Çizim Araçları Karakalem Çeşitleri karakalem Grafit Özellikleri Grafit for tutorial Grafit Çeşitleri Grafit Çizim Araçları

karakalem çizimleri yeni başlayanlar için, dikkate alınması gereken bir diğer faktör de “grafit parlaklığı” dır. Grafit doğal olarak parlaktır. Ancak, grafit katmanlı bir yaklaşım kullanılarak uygulanırsa bu parlaklık azaltılabilir. Daha açık renkli kalemler, daha koyu kalemler tarafından takip edilen süreçte daha erken kullanılabilir. Kağıdın üzerindeki pütürlerin zarar görmemesi için her katmana eşit ve tutarlı bir basınç uygulanmalıdır. (pütürlerin giderilmesi ve düzleştirilmesi genellikle parlaklığı arttırır.)

“B” kalemler, “H” kalemlere kıyasla daha fazla parlaklık üretme eğilimindedir, bu nedenle, katmanlı bir yaklaşım kullanarak bir çizimde kontrastı kademeli olarak artırmanız önerilir.

Buraya tıklayarak yapmış olduğumu karakalem çizim çalışmalarımıza bakabilirsiniz.

Yorum yapın