Adım Adım Karakalem Portre Çiziminde Oranlama Yapmak

Adım adım karakalem portre çizimi, bu alanda en sık çizim yapılan konuların başında gelmektedir. Hemen her karakalem çizeri, karakalem portre çizimleri konusunda çalışmalar yapmaktadır. Adım adım karakalem portre çizimi, temel çizim tekniklerini içinde barındıran bir alan olmasıyla birlikte, uzun süre pratik yapmayı ve çizim tekniklerini günbegün geliştirmeyi gerektirir.

Adım Adım Karakalem Porte Çizimi

Portre çizimi için gereken teknikleri bilmenin yanı sıra, insanın yüz anatomisine de hâkim olmak gerekmektedir. Karakalem portre çizimleri için yalnızca resim bilgi yetmez, matematiksel hesaplama ve oranlamalar da bu alanda oldukça önemli olan konuların başında gelmektedir.

Bu yazıda, karakalem portre çizimi çalışılırken doğru oranlama nasıl yapılır sorusuna yanıt arayacağız. Adım adım giderek, portre çiziminde oranlama yapmak için izlenmesi gereken aşamalara birlikte göz atacağız.

Karakalem Portre Çiziminde Oranlama Nasıl Yapılır?

Karakalem portre çizimi için gereken malzemeleri hazırladınız. Çizeceğiniz portreye en uygun kalem, kâğıt ve diğer araç – gereçleri belirlediniz. Peki ilk olarak çizime nerden başlamak gerekmektedir? Çizeceğiniz görsel için ilk yapmanız gereken şey, çizimi kâğıda en uygun şekilde yerleştirmek ve doğru oranlamayı yapmanız gerekecektir. Bu oranları doğru bir şekilde yapabilmeniz için gereken adımları şu şekilde sıralayalım:

  • İlk olarak şunu belirtmekte fayda var. Çizeceğiniz portre bir çocuğa ait ise farklı bir oranlama, bir yetişkine ait ise farklı bir oranlama yapmak gerekecektir. Ancak genel olarak ön profilden yapılacak çizimlerde 2/3, yan profil çizimler için 7/8 oran kullanılır.
  • İlk olarak ön profil çizimi için konuşacak olursak çizilen baş, 4 eşit parçaya bölünmelidir. Ardından üstte kalan ve altta kalan parçaları enlemesine tekrardan ikiye bölmek gerekir.
  • Elde edilen bölmelerde, yukarıda kalan ilk çeyreklik alan saçlara ayrılacak olan kısımdır. Enlemesine tam ortadan gelen çizgi ise gözlerin olacağı ve burnun başlayacağı noktayı kesmektedir. Aşağıda kalan son çeyreklik alanda bulunan çizginin üst kısmı burnun bittiği noktaya, çizginin alt kısmı ise dudağın başlayacağı yere denk gelir. Son çeyrekteki alanı tekrardan ikiye bölecek olursak, üst bölümde dudak kalırken, en altta kalan bölüme ise çene yerleştirilmiş olunur.
Karakalem ile Sanat adim_adim_karakalem_portre_cizimi Adım Adım Karakalem Portre Çiziminde Oranlama Yapmak Çizim Araçları
adım adım karakalem portre çiziminde oranlama yapmak

Adım adım karakalem portre çiziminde oranlama için, buraya kadarki kısımda yatay çizgilendirmelere göre yüzün bölümlerini yerleştirmiş olduk. Şimdi dikey çizgilerle başka bir oranlama yapmamız gerekecek:

  • Yukarıdaki çizgilere ek olarak, ön profili tam ortadan ikiye kesen yatay çizgiden, altta kalan bir sonraki çizgiye doğru dikey çizgiler indireceğiz. Yani yatay olarak 4’e böldüğümüz alanın 3. Bölgesini dikey olarak 5 parçaya bölmemiz gerekiyor.
  • İlk çizgi yüzü çevreleyen çizgilerden biri iken, 2. çizgi gözün bir ucuna tekabül eder. Göz çizimi, bir sonraki çizgiye kadar devam eder ve o noktada biter.
  • Gözün sınırını belirleyen bu çizginin diğer tarafında ise burun yerleşmektedir. Burun aynı zamanda, yüzü yukarıdan aşağıya 2’ye bölmekte olan çizginin de ortasında yer almaktadır. Yüzün diğer kısmı da aynı şekilde çizgiler arasına yerleşecektir.
  • Son olarak çizmiş olduğumuz tüm çizgilerin orta noktadan (yani gözlerin ortasında bulunan ve burnun başladığı nokta), dudağın alt sınırında bulunan çizgiye, üçgen oluşturacak şekilde her iki taraftan çizgi indirilir. Bu üçgen dudağı ve burnu hizalamak ve oranlamak açısından yardımcı olacaktır. Adım adım karakalem portre çizimi ile ilgili çalışmamıza bir göz atabilirsiniz.

Portre Çizimi Sonucu

Görüldüğü gibi adım adım portre çizimi için oranlama yapmak, çizilecek yüzün doğru bir şekilde kâğıda yansıtılması için, belli bir geometrik alan oluşturduk. Bu geometrik alan, insan yüzünün yaklaşık oranlarını bize vermektedir. Yüzü, yukarıda belirttiğimiz şekilde bu geometrik alanın içerisine oturttuğumuzda, elimizde oranı doğru şekilde kurulmuş bir taslak oluşacaktır. Yüzü, kâğıda doğru bir şekilde yerleştirdikten sonra ise detay çalışması, tonlama, gölgelendirme ve harmanlama gibi tekniklerle karakalem portre çizimi devam eder.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Yorum yapın