Wi-fi Bağlantısında 2.4 Ghz ile 5 Ghz Arasındaki Farklar Nelerdir?

2.4 Ghz ile 5 Ghz arasındaki fark, Eski kablosuz modeminizi değiştirip , yeni nesil kablosuz modem almak için araştırma yaparken, karşınıza 2.4 GHz ve 5 Ghz‘i kast eden “çift bant” gibi bir terim çıkabilir.

2.4 GHz ve 5 GHz Arasındaki Farklar Nelerdir?

2.4 Ghz ile 5 Ghz arasındaki fark, Başlıkta yazan değerler, Wi-Fi ağınızın (modeminizin) kullanabileceği iki farklı “bant” olduğu anlamına geliyor. İkisi arasındaki en büyük farkın hız olduğunu belirtmemiz gerekir. İdeal koşullar altında, 2.4 GHz Wi-Fi, yönlendiricinin sınıfına bağlı olarak 600 Mbps’ye kadar destekleyecektir. 5 GHz Wi-Fi ise 1300 Mbps’ye kadar hızları destekler.

Karakalem ile Sanat 1-400x228 Wi-fi Bağlantısında 2.4 Ghz ile 5 Ghz Arasındaki Farklar Nelerdir? Teknolojiler  Wifi modem Wifi Çift bant nedir Üç Bantlı Yönlendiriciler Türktelekom Telekom Çift Bant 5 Ghz 2.4 Ghz ve 5 Ghz Arasındaki farklar 2.4 Ghz
2.4 Ghz ile 5 Ghz Arasındaki Fark

Burada dikkat etmemiz gereken bazı durumlar var. Birincisi, görebileceğiniz maksimum hız, bir yönlendiricinin hangi kablosuz standardı desteklediğine (802.11b, 802.11g, 802.11n veya 802.11ac vb..) bağlıdır.

İkincisi dikkat etmemiz gereken husus ise,

2.4 GHz oldukça kalabalık bir banttır. Çünkü Wi-Fi sağlayıcıları dışında birçok cihaz yine bu bant genişliğini kullanmaktadır. Eski kablosuz telefonlar, garaj kapısı otomatikleri, bebek monitörleri ve bunlara benzer diğer cihazlar, 2.4 GHz bandını kullanmaktadır. 2.4 GHz bant tarafından kullanılan dalgalar uzun dalga boylarına sahip oldukları için, daha uzun aralıklar, duvarlar ve katı nesnelerle etrafı çevirili olsa bile iletim için daha uygundur. Dolayısıyla, cihazlarınız için daha uzun bir menzil gerekiyorsa veya kapsama alanına girmeniz gereken alanlarda bir sürü duvar veya başka nesne varsa, daha iyi bir seçim olacaktır. Bununla birlikte, çok sayıda aygıt 2.4 GHz bant kullandığından, yoğunluk olduğu için bağlantıların anlık kopmasına, beklenenden daha yavaş bağlantı hızına neden olabilir.

5 GHz bant genişliği ise çok daha az yoğundur. Bu durum haliyle daha kararlı bağlantılar elde edeceğiniz anlamına gelir. Ayrıca daha yüksek hızlarda hizmet alma ihtimaliniz de yüksek olacaktır. 5 GHz bant tarafından kullanılan kısa boylu dalgalar, duvarlara ve katı nesnelerden daha zor geçiş sağlayacaktır. Ayrıca 2.4 GHz bandından daha kısa bir efektif aralığa sahiptir. Elbette, aralık genişleticiler veya örgülü Wi-Fi ağ sistemlerini kullanarak kısa menzil olayını çözümleyebilirsiniz. Tabi ki bu durum daha fazla maliyet anlamına gelecektir.

Çift ve Üç Bantlı Yönlendirme Ne Demektir?

Yeni nesil yönlendiriciler (modem, router, Access Point vb..) çift veya üç bantlı olarak çalışabilmektedirler.

Çift bantlı yönlendiriciler, aynı üniteden 2.4 GHz ve 5 GHz sinyal yayınlayan ve esasen iki Wi-Fi şebekesi sunan yönlendiricilerdir. Çift bantlı yönlendiriciler genelde iki farklı seçenekle karşımıza çıkmaktadırlar.

Seçilebilir çift bant: Seçilebilir bir çift bant yönlendirici 2,4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi şebekesini sunar, ancak yalnızca bir seferde bir tanesini kullanabilmenize olanak sağlar.

Eş zamanlı çift bant: Eşzamanlı çift bant bir yönlendirici, aynı anda ayrı ayrı 2.4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi yayını yaparlar. Böylece bir cihazı kurduğunuzda seçebileceğiniz iki Wi-Fi şebekesi sunarlar. Bazı yönlendirici markaları aynı bant genişliğine aynı SSID ’yi(Wi-fi ağ adı) atamanıza izin verir. Böylece cihazlar yalnızca tek bir şebekeyi görür. Bunlar, seçilebilir çift bant yönlendiricilerden biraz daha maliyetli olabilir. Ama maliyet olarak fark çok fazla değildir. Her iki bandın aynı anda çalışmasının avantajları, genellikle maliyet farkından daha önemli olmaktadır.

Üç bantlı bir yönlendirici: İki adet 5 GHz bant genişliği, bir adet 2.4 GHz bant genişliği olmak üzere aynı anda üç Wi-Fi yayınını yapabilir. Genelde kalabalık ortamlara sahip alanlarda (örneğin iş yerleri, üniversite kampüsleri gibi) ağ tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olmak için tercih edilmektedir.

5 GHz bağlantı aralığını destekleyen, yüksek çözünürlüklü veya 4K video akışı kullanan birden fazla cihazınız varsa, biraz daha fazla ücret ödeyerek üç bantlı yönlendirici kullanmak sizin için daha avantajlı olacaktır.

Cihazlarım için Hangisini Seçmeliyim?

Şu anda 2,4 GHz Wi-Fi kullanıyorsanız ve 5 GHz’e yükseltmeniz gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız, ihtiyaçlarınızı gözden geçirmelisiniz. Bağlantınız sık sık kesiliyorsa veya video izlemek ve oyun oynamak için daha fazla hıza ihtiyacınız varsa, 5 GHz’e geçmeniz iyi bir fikir olacaktır. İdeal koşullar altında, 2.4 GHz’lik bir ağdan bile çok yüksek bir hız elde edebilirsiniz. Düzinelerce kablosuz yönlendirici, bebek monitörü ve diğer 2,4 Ghz bantlı cihazlarla dolu kalabalık bir apartman kompleksinde yaşıyorsanız, o zaman kesinlikle 5 GHz bandına geçmek daha avantajlı olacaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 5 Ghz ile hız ve süreklilik anlamında daha fazla verim alma olasılığınız vardır. Bu arada internet servis sağlayıcıların sizlere vermiş olduğu wi-fi modemlerde de günümüzde çift bant desteği olabilmekte o yüzden satın almadan önce sağlayıcınızın vermiş olduğu wi-fi modemi de kontrol etmekte maliyet açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Yorum yapın